Ook niet gek op supermarktbrood? Het doorsneebrood is er droog, slap en niet erg smaakvol. Ik zou het bijvoorbeeld niet met alleen een beetje boter kunnen eten. Nee, lekker beleg maakt het brood een beetje te pruimen. Helaas heb ik geen drie euro over voor een zogenaamd luxe supermarktbrood dat zogenaamd uit een authentiek Frans bakkerijtje komt.
Bovendien zitten er in supermarktbrood allemaal ingrediënten die er helemaal niet in thuis horen. Neem bijvoorbeeld sojameel of lupinemeel. Deze vind je vaak op de ingrediëntenlijst. Bonen horen niet in brood, maar worden gebruikt omdat ze goedkoper zijn dan tarwe. Dan heb je ook nog de zogenaamde broodverbeteraars, de conserveringsmiddelen en de E-nummers. Jammer, want in een brood hoort eigenlijk alleen tarwemeel, gist, water en een beetje zout.
En zoals wij allemaal weten, wordt het brood natuurlijk niet in de supermarkt gebakken. Ze worden slechts kort afgebakken en stonden daarvoor ergens in een vriezer van een fabriek. Als ik dit allemaal zo opsom, kan ik wel geloven waarom dergelijk brood mij niet echt smaakt.
Zelf bakken
Goed, ter zake. Een paar jaar geleden heb ik het zelf bakken van brood ontdekt. Ik wist wel dat er broodmixen te koop waren, maar ik had nog niet bedacht dat je helemaal zelf met de basisingrediënten aan de slag kon. Lekker makkelijk en goedkoop. Mijn eigengebakken brood vind ik pas echt lekker! Ik besmeer zo een sneetje met slechts een beetje boter. Ik vind het soms bijna zonde van het brood om er ander beleg op te gooien.
Je kunt het bakken van brood gewoon doen in je eigen oventje. Je hebt geen broodbakmachine nodig! Zonder broodbakmachine bepaal je bovendien lekker zelf hoe groot het brood wordt, wat voor vorm het krijgt en voel je met je eigen handen het deeg. Jij weet ook precies wat je erin stopt, dus geen overbodige ingrediënten of conserveringsmiddelen meer. Een stuk gezonder! Als je zelf een brood bakt, is het vaak wat kleiner en compacter dan gangbaar brood. Het is in verhouding zwaarder, waardoor je er sneller verzadigd door raakt.
Hierbij heb ik een recept voor zowel wit- als volkorenbrood. Volkorenbrood is natuurlijk veel gezonder dan het witbrood, maar het witbrood is weer heel geschikt voor kleine broodjes en stokbroden. Het is sowieso gezonder dan het witte brood uit de supermarkt.
Het bakproces van een wit- en volkorenbrood is vrijwel hetzelfde. Volkoren tarwemeel is iets zwaarder waardoor er meer gist nodig is en soms meer rijstijd om een goede maat te bereiken.
Voor een brood heb je de volgende ingrediënten nodig:
1 zakje gist voor witbrood, 1,5 zakje voor volkorenbrood (helaas zit in de soort die ik gebruik wel een E-nummer)
500 gram tarwebloem voor witbrood, 500 gram volkoren tarwebloem voor volkorenbrood
(neem geen patentbloem, deze is namelijk meer geschikt voor gebak en koekjes)
1,5 theelepel (zee)zout
300 ml water (melk kan ook, maar ik proef hier geen verschil tussen)
olijf- of zonnebloemolie of een beetje zachte roomboter
En dit is ook handig:
een oven
een (beslag)kom
een maatbeker
een weegschaal
een bakblik of een broodbakvorm (het kan ook met een grote cakevorm)
eventueel maatschepjes
Wat kost zo’n brood nou?
Zakjes met instantgist zijn bij vrijwel elke supermarkt te krijgen. Voor ongeveer 60 cent krijg je drie zakjes. Een kilo tarwebloem kost rond de 30 cent. Voor een kilo volkoren tarwebloem ben je rond de 80 cent kwijt. Voor de kleine hoeveelheden zout en olie ben je misschien een paar centen kwijt.
Met deze informatie kan ik uitrekenen dat een witbrood circa 37 cent kost. Een volkorenbrood kost dan ongeveer 72 cent.
Alles klaargezet?
Ik leg je het hele bakproces met foto’s stap voor stap uit. Hou er rekening mee dat je wel een paar uurtjes bezig bent.
Giet 300 ml lauw water in een maatbeker. Als je melk gebruikt, kan je deze eventjes op een laag vermogen in de magnetron opwarmen. Zorg dat de melk niet echt warm wordt. Lauw water of melk activeert de gist. Strooi de gist in de maatbeker en roer dit eventjes door de vloeistof met een lepeltje of een vorkje. Zorg ervoor dat de gist een beetje oplost. Zet de maatbeker vervolgens even aan kant.
Meet vervolgens 500 gram (volkoren) meel af en doe dit in een kom. Neem een anderhalve theelepel zout en strooi dit over het meel heen. Roer vervolgens met een lepel het zout door de bloem heen. Zorg dat het goed wordt verdeeld. Zout mag namelijk niet direct in aanraking komen met de gist die je straks met het meel mengt. Gist kan dan zijn werkzaamheid verliezen.
Giet vervolgens het gistmengsel door het het meel. Je kan deze eerst even doorroeren. Vervolgens is het tijd om te kneden. Dat kan je in de kom doen, maar het kan ook op een plat vlak als het aanrecht. Strooi in dat geval een beetje bloem op het aanrecht, zodat het deeg niet vast komt te plakken. Tijdens het kneden zal je misschien merken dat het deeg te droog is. Voeg in dat geval op gevoel wat olie of boter aan het mengsel toe.
Kneed minstens tien minuten lang, totdat het deeg niet meer kleeft en egaal is. Hierna kan het rijsproces beginnen. Dit kan gewoon in de beslagkom. Een hoge luchtvochtigheid is belangrijk. Dit kan je bereiken door de kom goed af te dekken met huishoudfolie (hier gaat het deeg van ‘zweten) of door er een warme, vochtige theedoek overheen te leggen. Het deeg moet op een warme plek worden gezet. Bijvoorbeeld bij de verwarming (pas op dat deze niet te heet is, dit kan juist het rijsproces te snel laten verlopen zodat het deeg inzakt). Ik heb de kom onder een hete halogeenlamp gezet. Als je echt geen warm plekje in huis kan vinden, kan je de kom ook in de oven zetten op 40 graden met het deurtje op een kier.
Laat het deeg ongeveer een uur met rust. Als het goed is, is de omvang hierna ongeveer verdubbeld. Bestrooi je aanrecht met wat bloem en kneed het deeg intensief. Je kunt eventueel nog wat olie of boter toevoegen als het te droog is geworden.
Als je een bakvorm gebruikt, kun je deze nu invetten met wat olie of boter. Maak van het deeg vervolgens een platte rechthoek en rol deze vervolgens op. Je kunt hem nu in de bakvorm leggen.
Als je geen bakvorm gebruikt, kun je elke vorm maken die je wilt. Je kunt gaan voor een groot stuk brood, maar ook bolletjes maken, pistoletjes of stokbroodjes. Plaats ze hierna in een bakblik. Houd er rekening mee dat de stukken deeg nog flink in omvang zullen toenemen. Plaats ze daarom niet te dicht op elkaar. De vorm van het brood hoeft trouwens niet al te netjes. Een handgemaakt karakter geeft juist een mooi authentiek brood. Met een mesje kun je eventueel nog wat typische strepen snijden op de bovenkant van de vormen.
Laat het deeg nogmaals afgedekt op een warme plek rijzen voor ongeveer 30 minuten. Intussen kan je de oven voorverwarmen op ongeveer 220 graden. Een heteluchtoven hoeft meestal niet veel heter dan 200 graden.
Plaats vervolgens de bakvorm of het bakblik op het middelste rooster in de oven. Geniet van de heerlijke bakgeur! Het brood moet na ongeveer 20-30 minuten gaar zijn. Het brood is gaar als het een mooie lichtbruine kleur heeft en hol klinkt als je erop tikt. Als je kleinere broodjes hebt gemaakt, zijn ze mogelijk eerder klaar. Voor de variatie kan je een volgende keer ook eens zaden of rozijnen aan het deeg toevoegen. Het brood is trouwens een paar dagen houdbaar, daarna gaat de smaak achteruit. Het valt uiteraard prima in te vriezen op de dag dat je het gebakken hebt.
Hieronder nog wat foto’s van mijn baksels. Ik heb een groot volkorenbrood in een bakvorm gebakken en losse witte broodjes gemaakt.
Meer lezen op Budgetstijl
Geen gerelateerde artikelen
83 Reacties
77235 zegt:
15 april 2012
brood maken is een van de makkelijkste dingen. ik leg ook altijd een doekje onder het bakje – van mijn moeder overgenomen – dan verliest het geen warmte oid
methilde zegt:
16 april 2012
Leuk detail; broodverbetermiddel wordt gemaakt van veren en haren van dieren! Iew
arlette demol zegt:
6 december 2016
dat is de reden dat ik nu zelf wil brood maken ,maar zitten die vederen al niet in de bloem ?
Astrid zegt:
10 mei 2017
Ook van mensen zag ik op tv….iew
Charles zegt:
10 juni 2018
Mijn broodverbeteraar is 100% vitamine C. Goedkoop en zonder veren en haren van dieren.
Warmnightsinsummer zegt:
18 april 2012
Dit is eigenlijk erg simpel! Ik zit echt nooooit vol van de supermarktbroden en werk er dan ook een halve per dag van weg. Dit is wel iets leuks om in het weekend eens te porberen
Susanne zegt:
18 april 2012
Ik maak de laatste tijd ook vaak zelf brood, zo lekker! Ik gooi er ook wel eens gehakte noten door, ook een aanrader!
Judith zegt:
18 april 2012
Leuk, alleen je kunt ook gewoon naar de warme bakker. Lekker vers brood.
Ruben zegt:
6 december 2014
zelfs bij de warme bakker word je wel eens voor de gek gehouden!
kijk maar eens bij diverse bakkers en of volkorenbroden aan de onderkant, er zit dan een soort ouweltje opgeplakt waar op staat:
VK tarwebrood.
Oftewel tarwebrood waar een handje volkoren in is gegaan!
daar betaal je dan 2.60 voor pfffff …..ik wil echt volkoren en geen dure nep zooi!
Charles zegt:
10 juni 2018
tarwebrood is brood van tarwe. Dit kan zijn van tarwemeel (volkorenbrood) of tarwebloem (witbrood) of een mengsel. Ik weet niet wat jij met een handje vol volkoren bedoeld.
Methilde zegt:
19 april 2012
Warme bakker, yes, maar dat is dus ook duurder en je weet niet wat zij er allemaal wel niet in stoppen
Jiska zegt:
19 april 2012
Mijn deeg is op dit moment aan het rijzen! Super leuk artikel, ben het direct gaan maken
Anneke zegt:
19 april 2012
En… issie een beetje gelukt?
Tamara zegt:
20 april 2012
Wat een super leuke blog, jammer dat er nog zo weinig posts zijn want ik wil graag meer lezen! Ga ook zeker je recept uitproberen. Mijn vriend is gek op (goed!) brood maar helaas is dat erg duur dus dit is een idee om zelf aan de slag te gaan. Het enige wat ik me nog afvraag is hoeveel sneden brood je uiteindelijk krijgt door dit recept te volgen, want hij is nogal een grote eter, haha!
Anneke zegt:
20 april 2012
Het brood wordt vrij klein, maar verzadigt wel wat meer vind ik.
Mariska zegt:
24 april 2012
Ten eerste, leuk blog!
Ten tweede, ik ga nu echt eens zelf brood bakken. Ik heb een goede over, maar geen broodbakmachine, en was eigenlijk nooit echt op het idee gekomen om het gewoon zonder machine te maken.
Gebruik je voor een volkorenbrood ook gewoon dat zakje gist op de foto (omdat je zegt 1,5 zakje voor volkorenbrood)? En als je een heel brood wilt maken zonder vorm, dus gewoon op een bakplaat, lukt dat ook een beetje? Of wordt het dan heel hard?
Anneke zegt:
24 april 2012
Je gebruikt inderdaad gewoon dezelfde gist, maar dus wel wat meer dan bij het witte brood. Op de bakplaat lukt prima. Per oven kan het bakresultaat wat verschillen, dus dan zou ik tussendoor even checken of je brood inderdaad niet te hard wordt. Vet je bakplaat wel goed in, anders blijft het brood plakken.
Kim zegt:
6 augustus 2012
Dit ga ik morgen eens uitproberen als verrassing voor vriendlief :). Maar een vraagje: over sommige broden lijkt een soort poeder te zitten op de foto’s. Hoe krijg je dat?
Anneke zegt:
27 augustus 2012
Dat is gewoon nog wat extra bloem. Die strooi ik er altijd nog een beetje over als ze bijna uitgerijsd zijn (dus net voor het bakken).
Daniel de Jong zegt:
20 juli 2016
Wat tof zeg, brood maken. Lekker makkelijk, lekker ‘mindfull’ kleedwerk
ben benieuwd.
Heb net mijn brood klaargekregen en heb er meteen kokosrappels eroverheen gegooid die ik nog over had
Dank!
Hugo zegt:
26 juni 2013
Dank voor je uitgebreide uitleg met prachtige foto’s! Twee vragen/opmerkingen.
Je schrijft dat je beter geen patentbloem kunt gebruiken. Op andere sites wordt juist patentbloem geadviseerd voor producten met een elastische en luchtige structuur zoals brood. Ik kan niet goed vinden wie gelijk heeft.
Bij mij rijst het brood nooit zo goed. Ik heb droge gist en verse gist geprobeerd, maar geen verschil. Enig idee wat ik fout doe?
Dank en ik blijf proberen hoor!
Angela zegt:
13 maart 2017
Je moet goed opletten dat het niet ‘tocht’ in de ruimte waar het brood staat te rijzen. Ook kijken of de verhoudingen kloppen, b.v. iets meer gist gebruiken. Verse gist werkt ook beter (bij mij). Succes.
hein zegt:
28 juni 2013
Er werd een rare opmerking gemaakt over broodverbeteraar?
Om het brood langer vers te houden kan je er ook een verkruimeld vitamine c tabletje doorheen mengen. werkt goed.
bella zegt:
17 oktober 2013
http://www.dieetvandaag.nl/1167/2012/04/13/e-920-broodverbeteraar-van-varkenshaar/
Manon zegt:
6 juli 2013
Ik heb het witte brood geprobeerd te maken, maar ik vind dat er heel erg weinig smaak aan zit. Wat kan ik hier aan doen?
t zegt:
23 augustus 2013
ik doe er altijd een eetl suiker doorheen dit is ook goed voor het gist
Gerdien zegt:
8 november 2013
Fantastisch recept heb biologisch volkoren meel gebruik
agnes zegt:
22 januari 2014
nu mijn broodmachine stuk is, ga ik in het weekend dit brood proberen.
ben erg benieuwd of het lukt.
ga mijn hoeveelheden voor machinebrood aanhouden. En ja, ik gebruik daar ook verkruimelde vit. C tablet in en ook suiker.
Martha zegt:
24 januari 2014
Ik zie dat je meel van ahgebruikt. Het volkorenmeel is bloem waar later zemelen aan toegevoegd zijn. Je kunt beter echt volkorenmeel bij de molen of de natuurwinkel kopen. Voor ca. 7 euro heb
Je 5 kilo biologisch volkorenmeel bij de molen. Bloem kost ca. 8 euro. Het is duurder omdat het extra bewerkt wordt
Rien Sieben zegt:
29 januari 2014
Ik heb afgelopen weekend een volkorenbrood gebakken. Het kneden was een zwaar werk. Het brood heb ik gebakken in een grote cakevorm. Ik had gehoopt dat het meer zou rijzen, zodat het brood meer op een stokbrood leek. Het brood was na het bakken erg hard. Achteraf had ik i.p.v. 220 graden beter 200 graden kunnen aanhouden, omdat ik de hete lucht stand heb gebruikt. Een kg volkorenmeel kost bij de natuurwinkel G&W 2,19 euro.
Nan Prenger zegt:
4 augustus 2014
Je kunt ook 10 minuten mixen met kneedhaken, de mixer schuin in het deeg houden, van buiten naar binnen in de kom tot de bodem van de kom, zo krijg je een luchtige brooddeeg.
Agnes zegt:
2 februari 2014
heb 3 broden gebakken in de oven. ze worden wat minder hoog dan in de broodbakmachine, maar de smaak is hetzelfde.
Ik heb de plakjes nu wat dunner gesneden (snijmachine) zodat je het makkelijker kunt eten als je twee plakjes op elkaar legt.
Gaat prima zo.
Die tip van echt volkorenmeel ga ik zeker uitproberen.
Deborah zegt:
9 april 2014
Dit is een van de gemakkelijkste recepten om brood te maken. Ik heb ook gezocht naar andere recepten en deze zijn of moeilijk te volgen of maken standaard gebruik van een broodbakmachine. (die ik dus niet heb..)
Ik heb dit recept gisteren geprobeerd en was verbaast hoe weinig het kost en hoe gemakkelijk het dus is om een brood te maken. Het enige nadeel is dat ik het brood vrij smakeloos vindt. Waarschijnlijk doordat ik gewend ben aan het “verse” brood uit de supermarkt.
Is er een manier om dit brood spannender te maken? (door bijvoorbeeld pompoenpitten of banaan erin te verwerken?)
Nan Prenger zegt:
4 augustus 2014
Ja, gewoon de zonnepitten erdoor heen kneden bij de eerst kneedsel, er wat zonnepitten er boven op strooien na de tweede rijs in de oven.
arjen zegt:
3 november 2017
pompoenpitten kan of zonnebloempitten. wanneer je klaar bent VOOR de laatste rijs. dan de bovenkant dun bestrijken met mengsel van geklutst ei en koffiemelk en dan pitten of sesamzaad erover strooien of het brood erdoor rollen
Bioloog zegt:
29 april 2014
Het rijst veel beter als je wat suiker toevoegt: de gist heeft de suiker als voedsel nodig om CO2 te produceren voor de luchtbelletjes.
Manuela zegt:
10 juli 2014
Kan de suiker ook bij de tweede kneedproces toegevoeg worden want hij is nu aan ze eerste rijzer bezig
Goed en duidelijk verteld trouwens
monique zegt:
12 juli 2014
Wij wonen momenteel in de usa en. missen het nederlandse brood! daarom ga ik het proberen.
Hilda zegt:
3 november 2014
Hoi Monique,
en de elektrische ovens…..
Is het brood bij jou goed gelukt? Ik wil het recept morgen proberen maar vroeg me af op hoeveel farenheit je het gebakken hebt. Wij wonen net in de US en ik ben nog niet zo goed in farenheit
lida zegt:
23 augustus 2014
I hebeen broodbakmachine en doe het kneed programma daarna wil ik in de oven verder gaan, kijkenof dat lekker wordt
ik heb speltmix van ah gemixt met 250 gram tarw meel en heb andere ingrediënten aangepast het zit er nu in
ben benieuwd
lida
DBR zegt:
24 augustus 2014
Gist in een beetje warm water of warme melk strooien, suiker er bij en minsten 15 min laten staan tot het is opgebruist ! Het rijzen onder een vochtige doek in de oven op 40 graden. Ook de tweede keer onder een vochtige doek.
Sasja zegt:
29 augustus 2014
Heb het brood in de oven staan, heb een platte gemaakt omdat ik straks ga belegen. Ga het brood belegen met gehakt, paprika , ui, champignons en Italiaanse kruiden.
Hoop het lukt.
Tijdens het maken dacht ik voor volgende keer er bapao van te maken
Janneke zegt:
21 september 2014
Heb nu het brood in de oven zitten, ben benieuwd of het lukt!
john Nobbe zegt:
25 september 2014
Ik heb vandaag het recept gemaakt met tarwebloem en verder precies gedaan zoals je het uitlegt. Super brood kwam er uit, alleen een beetje flauw..? Kan het zijn dat ik dan meer zout moet toevoegen.
Alvast bedankt voor de reacties.
Groeten John
Bianca zegt:
11 november 2014
Ik vraag me af of je het meel in dit recept ook kunt vervangen door spelt volkoren meel. Of moet je dan ook meteen anders te werk gaan? Dit recept heb ik nu al vaker gemaakt en ik wilde er een nieuwe draai aan geven, vandaar mijn vraag.
Jolijn zegt:
21 januari 2015
Brood vergeten te kopen en het is koud buiten, moet 10 km op de scooter, dus heel blij met dit recept, broodje gaat bijna de oven in!
Quinten zegt:
24 januari 2015
Lekkerrrr!!
Gerda v. Haasteren zegt:
1 februari 2015
Als mijn brood rijst, komt het tegen de magnetronfolie.
Na het rijzen, het plastic eraf, brood zakt in.
Is misschien beter om het folie in te vetten?
Bakgroetjes van Gerda
arjen zegt:
3 november 2017
ja
willem zegt:
10 februari 2015
mijn brood was nogal vast van vorm, beetje te vast, wat doe ik verkeerd ?
Paula zegt:
9 april 2015
Gisteren brood gebakken met volkorenmeel van de molenaar. De tweede keer is het brood onvoldoende gerezen. Een zakje gist gebruikt.
Volgende keer dus anderhalf zakje gebruiken.
John zegt:
17 april 2015
Ik woon ook in de USA en moet zeggen, het meeste brood is hier niet te pruimen. Ik mis het NL brood dan ook enorm. Ook de smeerboel trouwens en al die lekkere vleeswaren. Enfin, ik ben wel benieuwd naar het resultaat MONIQUE. laat eens weten hoe is het gegaan aub.
cassandra eijkenboom zegt:
20 april 2015
Dit weekend twee broden gebakken. Wit en volkoren. Beide heerlijk
Van de flauwe smaak had ik totaal geen last. Alleen vond ik wel dat de gist niet goed mengde met de melk. Had veel klonten. Tevens was het deeg van de volkoren niet goed gerezen. Iemand enig idee hoe ik dan verbeteren zonder dat ik suiker aan hoef toe te voegen?
Peerke zegt:
3 mei 2015
Met rijzen moet je geduld hebben.
Staat het te koud duurt het langer.
Meestal laat ik voor de eerste rijs het deeg 1 uur met rust op de aanrecht afgedekt in een bak.
De 2de rijs 30 tot 45 minuten.
Geduld is dan een schone en lekkere zaak.
Jos Sparreboom zegt:
2 maart 2016
Gist heeft zoetstof nodig, zo simpel is het. Als suiker, honing ed ongewenst is, dan bakken met natriumbicarbonaat (rijsmiddel, E500). Dus zelfrijzend bakmeel maar liefst zelf maken. De hoeveelheid rijsmiddel altijd zuinig afmeten, anders smaakt het baksel uitermate smerig naar schoonmaak soda.
Zelf nooit geprobeerd, maar i.p.v. zoetigheid een rijpe banaan door het meel zou ook goed gaan. Gelijk daarmee krijgt het brood een lekkere banaan smaak.
Melita zegt:
20 juni 2015
Heel leuk dit artikel. Wil je echt gezond brood bakken doe het dan met biologisch meel of lupinemeel.
Mijn eerste broodje! 16 juni | elkedaglekkerbrood zegt:
23 juni 2015
[…] klik hier voor het eerste recept wat ik gebruikt heb […]
Annett zegt:
30 oktober 2015
Is het ook modeling on de deep avonds aantemaken en ochtends te bakken?
Annett zegt:
30 oktober 2015
Is het ook mogelijk om de deeg avonds te maken en ochtends te bakken?
Wil zegt:
8 november 2017
Ik reageer een beetje laat maar dat komt omdat ik gewoon wat zat te werven en zodoende op deze site kwam.
Nu je vraag. Je kan een voordeeg maken als je brood wil bakken. Misschien heb je het al eens gevonden maar hier is een link naar een blog waar alle mogelijke recepten en wetenswaardigheden op staan.
Succes
Wil zegt:
8 november 2017
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/p/recepten-index.html
ik was de link vergeten.
Goed bezig….(bijna) | Lauvrou zegt:
20 november 2015
[…] Te laat…. Sorry, ik zou gisteren een berichtje plaatsen over het brood dat ik had gebakken. Laten we het erop houden dat ik gisteravond niet mijn beste avond had. Soms heb je dat, een slecht humeur, alles loopt mis en dat komt je humeur niet ten goede. Vandaar dat ik vandaag ook niet veel ga vertellen over het brood (behalve dat het onwijs lekker is, helemaal zelfgemaakt, onwijs vullend en volgens het recept van deze site: zelf brood bakken). […]
Abraham en de mosterd zegt:
28 november 2015
Aan Hilda : Omrekening Celsius naar Farenheit. (met een jaar vertraging)
Celsius : vriespunt = 0°, kookpunt = +100 °. Dus verschil = 100 °
Farenheit : vriespunt = +32°, kookpunt = +212°. Dus verschil = 180°, maar startend op +32°F
Omrekening : ( °Celsius x 1.8 ) + 32 = graden farenheit.
voorbeeld : bakken op 200° Celsius : (200 x 1.8) + 32 = 392° Farenheit
Graag gedaan
Brigitte Rokker zegt:
10 januari 2016
Mijn vraag is, hoeveel gist ik moet gebruiken ,
er zijn zakjes van 7 gr, en 15 gr, Hartelijke dank voor inlichting
Brigitte
Jos Sparreboom zegt:
2 maart 2016
Ik lees hier steeds volkoren tarwemeel. Maar dat is het niet. Als tarwe echt in zijn geheel gemalen wordt, ziet het meel licht rose. Het is niet mogelijk met dat meel “gewoon” brood te bakken. Alleen een soort koeken van maximaal 1 cm dik is mogelijk. Die zien dan beige. Meneer Graham heeft daar iets op gevonden: grahamsmeel. De kern wordt als bloem gemalen; de schil wordt grof gemalen. En daarmee is volkoren tarwe brood te bakken.
Let op. Als het echte grahamsmeel is, dan bevat het 12% voedingsvezels. Wie dat niet gewend is loop leeg. Normaal bevat brood in Nederland vaak slechts 3% vezels en is dan flink verstoppend.
Een in het buitenland veel gebruikte oplossing om toch volkoren meel te gebruiken is mengen met roggebloem. Vaak gebakken met 25% zuurdesem en 75% gist, dan is het niet zo zuur. Dit brood is vaak tussen de 4% en 5,5% voedingsvezels. Bij 6% of iets meer zijn doorgaans zemelen meegebakken.
joyce zegt:
15 mei 2016
Na de molendah van gister en het vinden van dit recept gelijk begonnen aan tarwebrood.Staat nu voor 2e keer te rijzen. Na 1e rijzing lijkt het deeg al erg luchtig. Ben zo benieuwd.
Rolf van de Weijer zegt:
2 juli 2016
Ik wil al zo lang zelf broodjes maken en zag in de kast tarwebloem staan, beetje Google erbij et voila….ik zit op deze pagina. Nu is het vandaag zaterdag en wil ik de broodjes morgenochtend op tafel zetten. Normaal kun je beter de broodjes op zondagochtend ‘vers’ gaan halen omdat ze taai zijn als je dat de dag ervoor al hebt gedaan, maar geldt dat ook voor de broodjes die ik met dit recept maak? Volgens het artikel zou het brood (er van uitgaande dat je een brood maakt) nog enkele dagen houdbaar zijn, maar dat zegt niet echt hoe het met het taai worden zit?
Helma zegt:
7 augustus 2016
ik eb deze site per toeval gevonden. Ik hoorde dat er in broodverbeteraar haar en veren zitten en had opeens gen zin meer in winkelbrood. Wij eten veganistisch, dus dat is toch al tegen ons principe. Het deeg staat nu net voor de eerste keer te rijzen. Ik ben benieuwd. Mijn dochter bakt meestal bananenbrood.
Helma zegt:
10 augustus 2016
Het brood is geweldig geworden. Ik zie gelijk mogelijkheden om te combineren met noten, uienbrood, rozemarijn en rozijntjes.
Desch zegt:
17 november 2016
Ik laat het brood altijd rijzen in mijn hooikist. Werkt perfect. Overgenomen van mijn grootmoeder.
Erwin zegt:
2 december 2016
volgens mij zit er een foutje in de receptuur….
Bij mij wilde het deeg totaal niet rijzen……en het is dan ook de eerste keer een misbaksel geworden….. nu op verschillende fora heb ik inmiddels vernomen (en het wordt ook hier al in de reacties vermeld) dat er naast de theelepel zout wel degelijk een theelepel suiker moet om de chemische reactie van het gist zijn werk te laten doen….kortom: Gist heeft suiker NODIG om zijn werk te doen, maar daar wordt ik deze receptuur met geen woord over gerept……. hoe krijgen jullie dan wel mooie broden?
Anette zegt:
13 januari 2017
Inplaats van suiker doe ik er altijd een beetje honing door
tini zegt:
4 februari 2017
hoi ik heb net je recept gelezen.
ik wil ook gaan proberen zelf brood te maken.
mijn vraag is als ik de deeg in de oven zet voor 40 min met deur op een kiertje moet ik dan een vochtige theedoek eroverheen leggen of verhoudfolie? of gewoon niks en dan de oven in om te laten rijzen??
m. v. g. tini
maaike zegt:
2 maart 2017
Oke ik heb een poging gedaan om zelf brood te bakken. Helaas is het niet helemaal goed gegaan met het rijs proces. Ik heb het deeg volgens mij te lang laten rijzen. Ik prikte er met mijn vinger in en het deeg kwam niet meer terug omhoog. Een leerpuntje. Maar hij smaakt wel heel erg lekker (ondanks dat het een compact en plat broodje is geworden ;-)). Inderdaad gewoon al lekker om met wat boter en kruiden te eten. Mmmmm. Ik ga het zeker nog eens doen. Bedankt voor de heldere omschrijving!
Caroline Bakker zegt:
3 april 2017
…..blijf het bijzonder vinden dat ieder artikel over zelf brood bakken, gepaard gaat met een rekensom waar op geen enkele wijze de energiekosten (oven/broodbakmachine/warm afwaswater)en het waterverbruik worden meegenomen….Zie het toch als een hobby. Goedkoper is het alvast. Lekkerder: over smaak valt niet te twisten en vermoedelijk heeft het placebo-effect hier invloed. Gezonder alleen als je zeker weten bio-producten koopt. Geniet ervan maar reken je niet rijk…
Rozanne Vleugel zegt:
22 juli 2017
Mijn deeg is nu voor het eerst aan het rijzen, ik wil witte bolletjes maken, ik hoop dat ze lukken!
Rozanne Vleugel zegt:
22 juli 2017
Ze zijn net uit de oven, en ze zijn zo heerlijk! Perfecte lunch here i come!
Bianca zegt:
26 september 2017
Hoi voor mijn 2 grote eters neem ik de volgende benodigdheden; 1kg.tarwebloem,1 blokje verse gist,5 dl melk of water naar keuze, 2koffielepels zout,1 lepel honing,een beetje boter erin en 1 ei en ik doe het deeg bij de tweede rijsbeurt in een beboterde springvorm zodat ik 1 gróót rond brood krijg en voor ik het af bak smeer ik het vanboven met eigeel erop om een krokant korstje te krijgen mmmm… smullen maar xxx
Zelf brood bakken – Budgetloket zegt:
24 juni 2018
[…] als mogelijk proberen te maken. Na enig speurwerk op het Internet kom ik uit bij collega blogger Budgetstijl : zelf brood bakken zonder machine. Op één van mijn vrije dagen gaat het gebeuren; spullen in […]
Vereecken Marc zegt:
16 augustus 2018
Bloggers, ik gebruik nooit verbeteraar, het is ersartz.Koop alleen echt meel.
Ik meng steeds bloem met meel, van graan gemalen tussen stenen, molenstenen dus.Dan ben je zeker dat ook de tarwekiem, het gezondste deel blijkbaar in het meel is gebleven.Bij mechanisch malen tussen clinders wordt de kiem weg gehaald en krijg je meel van bloem en zemelen.
En natuurlijk jodium verrijkt zout, wat ook bakkerszout wordt genoemd.
Nathalie Piersma zegt:
27 augustus 2018
Wat een leuk recept, kon niet slapen en we hebben letterlijk geen brood meer in huis dus met dit recept aan de slag gegaan. Duidelijke instructies, top! Het ruikt hier in ieder geval zalig, hoop dat het brood gelukt is. groetjes en bedankt voor dit eenvoudige recept.
Hetty Gaanderse zegt:
18 oktober 2018
Kan Je dit deeg, zonder al te bakken, ook invriezen??
Theo zegt:
15 november 2018
Vandaag gemaakt, heerlijk